Oldalak2

2012. 03. 17.

Van Gogh - Csillagos Éj

A következő videóban életre kel a híres festő Vincent van Gogh Csillagos Éj festménye.

Vincent Van Gogh műveiben a viharos minták egy matematikai elemzés szerint elképesztő hasonlóságot mutatnak a valós turbulenciával, melyeket többek közt az örvénylő vízben láthatunk.

A kaotikus festményeiről és hasonló idegállapotáról ismert holland művész festményeit a mexikói UNAM Egyetem fizikusa, Jose Luis Aragon és munkatársai vették alaposabban szemügyre és felfedezték, hogy a képek olyan sötét és világos sémákat vonultatnak fel, melyek szorosan követik a turbulens áramlás mély matematikai szerkezetét.

A tudósok évszázadokon át küzdöttek a turbulens áramlás leírásával, egyesek szerint ez legalább akkora fejtörést okoz, mint a kvantum mechanika. A megoldás még ma sem teljes, az elmélet alapjait azonban egy orosz tudósnak, Andrej Kolmogorovnak az 1940-es években sikerült lefektetnie. Kis-skálájú turbulencia hasonlósági hipotézisében sajátos matematikai összefüggést vont az áramlás sebessége és energia disszipációja arányának ingadozásai között. Kolmogorov munkája egyenleteket szült, melyek leírják a valószínűségét egy bizonyos sebességkülönbség megtalálásának a folyadék bármely két pontja között.

Aragon és munkatársai a turbulencia lokális struktúrájára vonatkozó egyenletekkel igyekeztek számszerűsíteni van Gogh festményeinek turbulenciáit, ami nem kis meglepetésükre sikerült. A kutatók digitális felvételeket készítettek a festményekről és kiszámították annak a valószínűségét, hogy két egymástól bizonyos távolságra elhelyezkedő pixel ugyanazzal a fényességgel vagy fénysűrűséggel rendelkezik.

Több van Gogh művön is alkalmazható Kolmogorov turbulencia elmélete a fénysűrűség eloszlásában. A szem számára ez a séma különböző méretű örvények formájában jelenik meg. Jelenleg van Gogh tűnik az egyetlen festőnek, aki ilyen matematikai pontossággal tudta ábrázolni a turbulenciát, pedig a mexikóiak jónéhány hasonló festményt végigböngésztek, többek közt a híres, Edvard Munch által alkotott Sikoly című művet is, ami kísértetiesen hasonló örvényekkel van tele, azonban egyikre sem alkalmazható Kolmogorov elmélete.

Az örvények van Gogh utolsó alkotásain figyelhetők meg, ekkorra elméje végleg elborult, hallucinációi voltak és időnként elvesztette az eszméletét, ami epilepsziára utalt. Az örvényekre legjobb példa az 1889-es "Csillagos Éj", de megtalálhatók az 1890-es "Ciprus-út" és a "Varjak a búzaföldön" című műveiben is. Utóbbi van Gogh utolsó műve 37 évesen elkövetett öngyilkossága előtt. Ezekkel szemben az Önarckép pipával és bekötözött füllel (1888) nem mutatja a turbulenciák jelét. Van Gogh saját bevallása szerint ezt a képet a tökéletes nyugalom állapotában festette, melyet a híres öncsonkításának kezelésére felírt kálium bromid biztosított.
/sg.hu/

2012. 03. 16.

Polynoid - Infiniti Blue Essence

Remélem senkinek nem kell bemutatni a Polynoid-ot a Loom után. a legújabb reklámjuk az Infinitit népszerűsíti.



Infiniti Blue Essence Director's Cut from Polynoid on Vimeo.

2012. 03. 14.

Naiad - Custom Heat Map

Ócsai Zoltán kolléga készítette ezt a Naiad szimulációt ami kikerült az exoticmatter vimeo csatornájára is.


Naiad - Test 02 - Custom Heat Map from Zoltán Ócsai on Vimeo.

National Geographic - AR

Egy kis önreklám: A National Geographic augmented reality egy világkörüli roadshow-va nőtte ki magát (ezt azért mi sem gondoltuk volna) és eddig volt többek között Moszkvában, Szófiában, Fokvárosban, Párizsban, Kuwait City-ben is (és még nincs vége)...

Live Augmented Reality for National Geographic Channel / UPC from Appshaker Ltd on Vimeo.

National Geographic Channel Augmented Reality - 360 Mall, Kuwait City 2011 from Appshaker Ltd on Vimeo.

National Geographic Channel Augmented Reality - Le Millenaire, Paris from Appshaker Ltd on Vimeo.

2012. 03. 13.

Building a better pipeline

Jeremy Ernst mar irt egy tutorialt az Epic asset-pipeline-járól, de ez a közel egy órás előadás sokkal jobban kivesézi a dolgokat.
/via romeo@artistpub/

Battleship - HD trailer 3

Ok, az mar konkrétan látszik, hogy egy ritka szar film lesz, amit az amerikai hadsereg rendelt meg egy lopakodó árából. Ha lesz belőle egy olyan vágás amiből kiveszik a sallangot (forgatókönyv, karakterépítés, stb.), akkor kapunk belőle egy ILM-es demo reelt! Errrr, vagy ez nem elég?! (NEM)


Bluebolt showreel 2012

A Bluebolt kiadta a showreel-jét az eddigi projecteiből: Game of Thrones, Great Expectations, Sherlock Holmes: A Game of Shadows, The Iron Lady, Pirates of The Caribbean: On Stranger Tides, Jane Eyre, Fast Five.

Drenkovics Balázs - 2011 reel

Drenkovics Balázs kollégánk elkészítette a reeljét az eddigi legjobb munkáiból.


Reel2011 - Balazs Drenkovics from Drenkovics Balázs on Vimeo.